Переваги інфрачервоної теплої підлоги та спосіб її монтажу

0
72

В Україні у зв’язку з подорожчанням послуг опалення та зростанням тарифів на газ стрімко зростає попит на різні способи обігріву за допомогою електрики. Одним із таких методів обігріву є облаштування системи підігріву підлоги. Водяні теплі підлоги можна зробити тільки в приватному будинку, при цьому для нагрівання теплоносія частіше використовують газові котли. Електрична тепла підлога, що передбачає використання нагрівального кабелю або матів, ефективна, але споживає досить багато електрики, монтується в стяжку або плитковий клей. Це досить трудомістке обладнання, яке вимагає багато часу на затвердіння матеріалу, коштує дорого. Хорошою альтернативою стає інфрачервона тепла підлога.

Переваги інфрачервоної теплої підлоги та спосіб її монтажу

Інфрачервона тепла підлога — що це?

ІЧ плівка є найтоншим полотном, що складається з таких елементів:

  • Карбонатні нагрівальні елементи. Китайські виробники випускають плівки, у яких розташовуються мати смугами. Корейські бренди запустили продаж модифікації із сітчастим розміщенням нагрівальних елементів. Завдяки цьому реалізована функція саморегулювання: якщо над плівкою виявиться ніжка столу, стільця, ліжка або крісла, вона не перегріватиметься в цьому місці.
  • Мідні шини. Розташовуються по краях плівки. По них проходить струм до нагрівальних елементів.
  • Пластикова прозора оболонка.

Коли працює підігрів підлоги, інфрачервоні промені від плівки нагрівають об’єкти, розташовані навколо неї, тобто підлогове покриття. Саме тому найчастіше укладають інфрачервону теплу підлогу під ламінат, паркет і навіть плитку. Якщо йдеться про лінолеум, то між ним та ІЧ теплою підлогою для підігріву укладають фанеру або OSB-плити. Всі ці матеріали акумулюють тепло і ще довгий час віддають його до приміщення.

Інфрачервона тепла підлога — плюси та мінуси

У числі переваг інфрачервоної плівкової теплої підлоги варто виділити такі особливості:

  • Економна у плані споживання енергії. Більшість плівок мають потужність до 220 Вт/м². При цьому вони працюють у середньому близько 12 хвилин на годину. Завдяки цьому споживання досить невелике. У свою чергу це позначається і на витратах на електроенергію, які зазвичай нижчі за повноцінне централізоване опалення або обігрів за допомогою газового котла.
  • Проста у монтажі. Не потрібно вирівнювати підлоги, робити стяжку, вкладаючи в це багато коштів та часу. До того ж впоратися з монтажем можна самостійно, заощадивши на послугах майстра.
  • Безпека. Плівковий підігрів підлоги під ламінат, паркет та інші настили не випромінює шкідливих хвиль, не шумить, електрично та екологічно безпечний.
  • Коштує набагато дешевше ніж інші види нагрівальних систем для підігріву підлоги.
  • Не сушить повітря, як це роблять конвекційні обігрівачі.

Недолік такого обігріву полягає лише в тому, що він залежить від наявності електропостачання у будинку.

Використовувати обігрів інфрачервоною підлогою можна для досягнення двох цілей:

  1. Прогрівання покриття для комфорту мешканців в квартирі або будинку. З тією ж метою може використовуватись у дитячих центрах, медичних закладах, спортзалах.
  2. Нагрівання приміщення, коли тепла підлога виступає основним джерелом тепла. Важливо, щоб він покривав щонайменше 70% площі приміщення.

Монтаж інфрачервоної теплої підлоги

Початкові роботи однакові, незалежно від того, який настил буде використано наприкінці:

  • Підготовка основи. Потрібно прибрати старе покриття для підлоги, очистити підлогу.
  • Зверху укладається ізолююче покриття Ізолон. Воно не пропускає холод знизу до плівки, а також перешкоджає відходу тепла в перекриття.
  • Далі на ділянки, де не будуть стояти важкі меблі, розміщується плівка.
  • До мідних шин проводами із перетином 1,5 мм² підключається терморегулятор.
  • Від терморегулятора під теплу підлогу проводиться термодатчик. Розміщувати його потрібно в найхолоднішому місці, вирізавши під ним попередньо шматочок ізолону.
  • Всі місця підключення проводів до шин ізолюються бітумним скотчем.
  • Після перевірки системи щодо коректної роботи її застилають поліетиленовою плівкою.

Далі укладають ламінат чи паркет. При монтажі інфрачервоної теплої підлоги під лінолеум спочатку фіксують плити фанери або OSB, товщина яких повинна бути близько 1 см, а далі укладають лінолеум.