Кредити на придбання сонячних електростанцій: основні цифри

0
76

Кредити на придбання сонячних електростанцій: основні цифри

Наскільки вигідно оформити кредит на сонячну електростанцію в Україні, розбираємось з основними показниками та прораховуємо прогнозований прибуток та терміни окупності

 

Кредит на сонячну електростанцію в Україні можна отримати за дуже вигідними для позичальника умовами — перевіряємо, наскільки це ствердження відповідає дійсності, оперуючи основними показниками

Кредит на сонячні електростанції в Україні: умови та терміни окупності

Найголовніша цифра для того, хто бажає отримати кредит, — це процентна ставка. А для кредиту на сонячну електростанцію вона буде досить низькою — лише 7%, це стало можливим завдяки державній підтримці в рамках держпрограми стимулювання бізнесу «5-7-9». Але при цьому підприємство отримує можливість додатково знизити відсоткову ставку, відкривши додаткові робочі місця внаслідок будівництва сонячної електростанції. Кожне нове робоче місце дозволяє знизити відсоток за кредитом на 0,5 відсотка, але більш ніж до 5%.

Підприємство може отримати в кредит до 150 млн гривень, а це дозволяє побудувати дуже потужну сонячну електростанцію, яка зможе покрити значну частину споживаної електрики. Фактично не доведеться вишукувати додаткові кошти, щоб отримати СЕС необхідної потужності. При цьому нема потреби штучно обмежувати потужність фотоелектричної установки, а підібрати її так, щоб за умов короткого світлового дня вона дозволяла покривати власне споживання. А влітку, при інтенсивному сонячному випромінюванні, надлишки генерації можна буде вигідно продавати в мережу, підключившись системою Net Billing, отримуючи додатковий дохід.

Кредит можна отримати на 5 років, але на практиці, як свідчать підрахунки, він може окупитися значно швидше. Наприклад, якщо підприємство щомісячно споживає 50 кВт-годину електроенергії, у цьому випадку рекомендується встановити сонячну електростанцію потужністю 250 кВт:

  • Загальна вартість СЕС з урахуванням виплати відсотків за нульового початкового внеску становитиме близько 4,9 млн гривень.
  • Сума щомісячного платежу за кредитом становитиме близько 81,5 тисяч гривень.
  • Економія на оплаті електроенергії коштом заміни дорогої електроенергії від зовнішніх продавців на власну становитиме щомісяця майже 125 тисяч гривень. Видно, що зекономлених коштів повністю вистачатиме не тільки на погашення відсотків, а й виплату самого тіла кредиту.
  • На рік сонячна електростанція дозволить заощадити на оплаті електроенергії близько 1,5 млн гривень.
  • Прогнозований термін окупності СЕС — близько 3,3 року, він може змінюватись залежно від курсу долара та тарифу на електроенергію для комерційних споживачів.

З розрахунків видно, що кредит на сонячну електростанцію в Україні окупається досить швидко, а решту часу (термін експлуатації СЕС становить не менше 30 років) станція буде приносити підприємству чистий прибуток. Вигідно придбати сонячну електростанцію в кредит від виробника https://rayton.com.ua/calculator/ не тільки тому, що він готовий запропонувати дуже вигідну вартість, але візьме на себе оформлення всього пакету документів, який потрібно надати в банк.